Thuis en stijl

Soorten waterdichting onder de tegel, algemene regels en aanbevelingen

Pin
Send
Share
Send
Send


Wand- en vloertegels zijn een van de meest gewilde materialen. Meestal wordt het gebruikt voor het afwerken van de keuken, straat, badkamer, toilet, loggia en zelfs in het bad. De voordelen van tegels zijn sterkte, duurzaamheid, slijtvastheid, vochtbestendigheid en externe aantrekkelijkheid. Ondanks de aanzienlijke voordelen van het materiaal, moet bij het leggen waterdicht worden gemaakt onder de tegel. De tegel laat geen vocht door, maar bij de voegen van de tegels zijn er probleemgebieden waardoor vocht kan binnendringen in de vloer of in de ruimte eronder als het wordt overstroomd. Er zijn verschillende methoden voor waterdichting onder de tegel, die elk verschillende voor- en nadelen hebben.


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-2

Selectie van materialen voor werk

Het waterdicht maken van een tegelvloer vereist het gebruik van de meest duurzame en waterdichte materialen. Conventioneel kunnen ze in twee typen worden verdeeld - rolfilms en materialen op basis van bitumen.


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-5


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-6


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-7

Voorbereiding van het oppervlak voor waterdicht maken

Het zou een vergissing zijn om aan te nemen dat het waterdicht maken van een badkamer onder een tegel geen hoogwaardige en grondige voorbereiding van het oppervlak vereist. Als u de basis niet goed voorbereidt, verliest waterdichting snel zijn kracht en basisfuncties.

Het belangrijkste stadium van oppervlaktebehandeling is de uitlijning van de vloer en wanden in de badkamer of andere kamers. Het substraat moet ook schoon zijn, daarom moeten stof, verfresten of lijm van het oppervlak worden verwijderd. Gebruik voor het reinigen van het oppervlak zachte reinigingsmiddelen. Daarna moet het oppervlak worden gepolijst. Om sporen van het slijpen van het oppervlak te verwijderen, moet u stof verwijderen met een stofzuiger. Als het oppervlak van de muren of de vloer diepe hobbels bleef, moesten ze worden afgeveegd.

De laatste fase van het voorbereidende werk is het primer-oppervlak. Gebruik hiervoor elk type primer met een diepe penetratie, maar de beste optie is een vochtbestendige primer die wordt gebruikt bij een hoge luchtvochtigheid. Een laag van een dergelijke primer zorgt niet alleen voor een betere hechting van de waterdichting op het oppervlak, maar vult ook kleine scheuren in en biedt extra bescherming tegen vocht.


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-8


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-9


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-10

Algemene regels voor het waterdicht maken van tegels

Het waterdicht maken van een badkamervloer onder een tegel is een vrij eenvoudige procedure. Voor de uitvoering van hoge kwaliteit zijn echter bepaalde regels vereist:

 1. Bij het uitvoeren van waterdichtingswerkzaamheden is het noodzakelijk om met een beschermend materiaal niet alleen de vloer, maar ook wanden af ​​te dekken tot een hoogte van ongeveer 20 cm. Dit zal het maximale niveau van waterdichtheid garanderen, waardoor een soort trog in de kamer ontstaat waardoor vocht niet kan passeren.
 2. Naast de vloer en muren, moet u hoogwaardige waterdichting en andere belangrijke gebieden uitvoeren. Deze omvatten een douche in de badkamer, het gebied rond de gootsteen en de secties waar de leidingen naar toe gaan. Dit is van toepassing op het leggen van tegels in de badkamer. Als u een waterdicht balkon nodig heeft, op straat of in het bad, dan zijn de gebieden die de meest hoogwaardige verwerking nodig hebben, anderen. In dit geval wordt aanbevolen om speciale kitten en hydraulisch koord te gebruiken.
 3. Het wordt aanbevolen om waterdicht te maken onder de tegel met hetzelfde materiaal, maar in sommige gevallen kunt u verschillende soorten afdichtmiddel gebruiken.

Na het aanbrengen van de waterdichting is het noodzakelijk om een ​​concrete stropdas te maken. En pas daarna kunt u de vloer waterdicht maken. Als u kiest voor waterdicht maken, moet dekvloer worden gebruikt, maar in andere gevallen - wenselijk.

Bij het kiezen van wat beter te gebruiken is als afdichting onder de tegel, moet u alle opties van materialen overwegen. Dit zal helpen om een ​​weloverwogen beslissing te nemen, afhankelijk van het type kamer en oppervlakkenmerken.

Beglazing afdichting

Vastmaken van waterdichting wordt uitgevoerd met behulp van vellen speciaal materiaal die elkaar overlappen, en vervolgens gefixeerd met een gastoorts of zelfklevende mastiek.

De meest populaire waterdichtingsmaterialen voor waterdichting zijn bitumen, teer en dakleer. In moderne constructie wordt echter meestal brugplast, isol, brizol of ecoflex gebruikt.

Met behulp van deze methode wordt het waterdicht maken van een houten huis, een veranda, een open balkon, een badkamer en praktisch elk pand uitgevoerd. Voor een goede waterafdichting moeten de werkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd, volgens bepaalde regels:

 1. De basis moet worden gereinigd en geprepareerd met bitumenmastiek.
 2. Vellen waterdichtheid leggen overlap, vooraf aangebrachte mastiek op de randen van het vel. De beste optie is om het materiaal in twee lagen te leggen. Dit is vooral belangrijk als u een zwembad onder een tegel of een legertegel op straat of in een bad waterdicht maakt.
 3. Na het voltooien van waterdichtingswerken wordt een betonnen gietvloer aanbevolen.

Als een houten vloer onder een tegel waterdicht moet worden gemaakt, moet u de zorgvuldige behandeling van de drempel en delen van de aangrenzende kamer niet vergeten.


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-11


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-12


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-13

Obmazochnaya waterdichting

Schurende waterafdichtingen dienen om de vloer en de muren te bekleden met waterdicht materiaal. Het wordt in meerdere lagen aangebracht. Het voordeel van deze methode is de mogelijkheid om op ongelijke of natte vloeren te werken. Bovendien kan zelfs een meester zonder speciale training en ervaring werk verrichten.

Vloeibare waterdichting wordt uitgevoerd met bitumen of bitumen-rubberverbindingen, evenals mengsels van polyurethaan, cementpolymeer en bitumen-polymeer. Bitumineuze mengsels hebben een onaangename geur, dus worden ze niet aanbevolen voor het waterdicht maken van de vloer onder de douche. In dit geval is het beter om cement-polymeermengsels en andere synthetische materialen te gebruiken.

De volgorde van uitvoering van werk:

 1. Reinig en bevochtig de vloer. Pas mastiek toe om niet alleen de vloer, maar ook de muren te vangen. Nadat het materiaal is opgedroogd, is het noodzakelijk om de hoeken te lijmen met zelfklevende waterdichte tape. Als de tape geen lijmbasis heeft, kunt u deze aan een natte mastiek bevestigen.
 2. Gebruik een spatel of verfroller om twee of drie lagen mastiek aan te brengen, let vooral op de hoeken. Tegelijkertijd moet elke volgende laag loodrecht op de vorige worden aangebracht. De afstand tussen het aanbrengen van lagen hangt af van het type materiaal. Voor sommige mastiek moet de dag voorbij zijn. Maar meestal moet het materiaal worden aangebracht op het moment dat de vorige laag is uitgehard, maar niet volledig is opgedroogd.
 3. Als bitumineuze mastiek wordt gebruikt, is na het aanbrengen een dekvloer nodig. Bij gebruik van polymere samenstellingen is het optioneel.

Als u de houten vloer in de badkamer, op straat, in bad of op andere plaatsen met een zeer hoge luchtvochtigheid waterdicht wilt maken, kunt u verschillende materialen gebruiken. Hybride waterdichtheid biedt een hoge mate van bescherming tegen vocht, duurzaamheid en duurzaamheid van de coating. Deze optie wordt meestal gekozen onder de zelfnivellerende vloer.


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-14


vidi-gidroizolyacii-pod-plitku-obshie-pravila-i-rekomendacii-15

Doordringende waterdichting

Betonconstructies hebben, ondanks het krachtige en duurzame uiterlijk, microscheuren waardoor het vocht lekt. Om de eigenschappen van beton te verbeteren, worden speciale vloeibare samenstellingen gebruikt die in het materiaal dringen en uitharden. Dergelijke samenstellingen omvatten rubberbetonemulsie of speciale droge verbinding, die vooraf moet worden verdund.

Fasen van het werk:

 1. Het oppervlak moet vooraf worden gereinigd van vuil, lijm en stof. Breng vervolgens een vochtbestendige primer aan. In bad of in de badkamer kan de vloer worden beschadigd door een schimmel. In dit geval moeten deze gebieden verder worden behandeld met een speciale antischimmelverbinding.
 2. Breng het waterdichtmakende mengsel aan op de vloer en een deel van de muur met een roller of een brede borstel. De emulsie moet worden aangebracht in een laag van 5-10 mm. Sommige formuleringen kunnen worden aangebracht met behulp van een spuitfles.

Als waterdichtheid van de veranda, het balkon of de badkamer met doordringende waterdichting vereist is, is de volgorde van werken enigszins anders:

 1. Langs de omtrek van de kamer is het nodig om een ​​kleine depressie te maken die moet worden schoongemaakt en bevochtigd.
 2. Vul de goot met een vloeibaar materiaal en vul het met een hechtcomponent.
 3. Voorzie zowel de volledige vloer als het muurgedeelte. Breng na een paar uur nog een laag materiaal aan.

Binnen drie dagen moet een dergelijke basis worden bevochtigd en kan het leggen van tegels erop pas na drie weken worden uitgevoerd.

Bij het voorbereiden van de basis voor een tegel voor een badkamer, op een balkon, in een keuken of andere ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, kunt u verschillende waterdichtingsmaterialen gebruiken, maar welke zijn beter te kiezen:

 • Voor een badkamer of keuken, waar de luchtvochtigheid niet erg hoog is, kunt u waterdicht maken.
 • Als het huis is gebouwd van betonblokken, is het beter om penetrerende isolatie in de kamers te gebruiken. Het garandeert niet alleen een hoge mate van bescherming tegen vocht, maar creëert ook een duurzamere en betrouwbaardere basis.
 • Voor het systeem "warme vloer" moet worden geplakt bitumen-polymeer of cement coating polymeer-waterdichting.

Ongeacht de bodem van de vloer - hout, beton of cement, voor het leggen van de tegel moet een laag waterdicht materiaal worden geplaatst. Dit zal op betrouwbare wijze beschermen tegen het binnendringen van vocht.

Bekijk de video: Hout impregneren en waterdicht maken met Woodseal Pro - Hout impregneermiddel (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send