Thuis en stijl

Meerjarige phlox in de tuin - mooi en eenvoudig (23 foto's)

Pin
Send
Share
Send
Send


Floxbloemen - meerjarige geurende planten, die populair zijn geworden dankzij de schoonheid van de bloei en het gemak van teelt en voortplanting. Er zijn veel soorten phlox, die in hoogte en kleur van elkaar verschillen. Op vruchtbare grond groeien deze bloemen snel en vormen ze een kleurrijke decoratieve laag.

Planten en verzorgen

Phlox - pretentieloze en winterharde vaste planten. Dankzij hun grote aanbod van vitaliteit, kunnen planten en verzorgen zelfs voor een beginnende tuinman.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-2

Een plaats kiezen

Vaste plant phlox heeft de voorkeur om te worden gekweekt in open zonnige terrein of halfschaduw gebieden. Het is niet wenselijk om deze planten in een dichte schaduw te planten, omdat ze daar snel degenereren. Wees voorzichtig bij het kiezen van een stoel bij grote bomen en struiken. Daar moeten de phloxes een ongelijke strijd aangaan tegen de zonnestralen, vocht en voedingsstoffen. Bij het planten moet het rauwe, laaggelegen gedeelte van de tuin worden vermeden. De ideale keuze voor een bloembed - verhoogde bedden.

Het is wenselijk dat de landingsplaats van de vaste phlox tegen de wind wordt beschermd. Als dit niet mogelijk is, steun dan de gecultiveerde struiken (vooral lange bomen). Het is belangrijk om rekening te houden met de kleuren van planten. Donkere phlox zou dus moeten samengaan met lichtgekleurd, om niet "verdwaald" te raken in het donker. Laaggroeiende soorten moeten worden geplant in goed verlichte gebieden.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-4


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-5

bodem

Om phlox te laten groeien, hebt u een losse en vruchtbare grond met een hoog gehalte aan organische elementen nodig. Plant phlox bij voorkeur in leemachtige grond vermengd met zand. Als de aarde te zuur is, moet het ongebluste kalk worden toegevoegd, wat de groei van zaailingen gunstig zal beïnvloeden. Zandgrond met turf is ook geschikt om te planten.

Het kweken van zaailingen zal effectief worden beïnvloed door de toevoeging van natuurlijke meststoffen: humus of as. Om gezonde phlox te laten groeien, moet je in de herfst goed terrein opgraven. En als je zaailingen van onvolgroeide rassen plant, moet je de wortels van het onkruid verwijderen.

Landings tijd

Kweken van phlox kan gedurende het groeiseizoen worden uitgevoerd. Omdat je zaailingen van deze plant op elk moment kunt planten terwijl het groeit en zich ontwikkelt, kun je zelf de tijd voor dit proces selecteren. Voor het planten van deze meerjarige struiken is bewolkt weer of avondtijd noodzakelijk.

In het voorjaar heeft de eerste helft van mei de voorkeur voor planten, wanneer de grond na wintervorst eindelijk is ontdooid. Houd er rekening mee dat de bloeiperiode in dit geval enigszins vertraagd is (ongeveer 2 weken). In de zomer kunnen struiken alleen worden geplant met aarde op de wortelstok. Zorg ervoor dat je veel bloeiwijzen water geeft en verwijder zo dat de bloem wortel kan schieten. Het herfstplantseizoen begint in de tweede helft van augustus en duurt heel september. In dit geval, hoe sneller u een plant plant, hoe meer kansen het heeft om wortel te schieten en de winter te overleven.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-6


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-7


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-9


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-10


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-11

transplantatie

Het is noodzakelijk om phlox te verdelen en te transplanteren. Door de jaren heen groeit de wortelstok en wordt deze als een hummock, waarin veel stervend weefsel is opgehoopt. Nieuwe scheuten van planten verschijnen aan de rand, en het centrum verzwakt na verloop van tijd en bloeit nauwelijks. Transplantatie voor verjonging wordt elke 5-7 jaar uitgevoerd, maar het kan iets vaker zijn. U kunt de transplantatieprocedure in de lente, zomer of herfst uitvoeren.

Voor de voorjaarstransplantatie (april-mei) wordt de grond voorbereid in de herfst. Om dit te doen, graven gaten, de afstand tussen die is ten minste 50 cm voor hoge rassen en 20-30 cm voor onvolgroeide soorten. De putten zijn gevuld met compost en meststoffen, ze verminderen de zuurgraad van de grond met behulp van kalk. Additieven worden gemengd en bewaterd. Scheuten met een lengte van 10-15 cm worden in pitten geplaatst voor transplantatie. Tegelijkertijd moeten de knoppen voor vernieuwing 4 cm worden bedekt, daarna wordt de compostlaag gegoten, alles wordt verdicht en bedekt met een laag mulch van 10 cm.

Je kunt phlox in bloeiende staat herplanten. In dit geval moet de zaailing zorgvuldig worden uitgegraven om het wortelstelsel niet te beschadigen. In de zomer is overvloedige watergift vereist, zodat de wortels niet uitdrogen en veilig wortel schieten. Kuilen moeten van tevoren worden voorbereid: 2 weken vóór de transplantatie. Plus divisies in deze tijd van het jaar - fouten worden uitgesloten bij het kiezen van bepaalde rassen.

Phlox kan in het najaar tot midden september worden getransplanteerd. Meestal wordt het bovenste deel van de zaailingen tijdens deze periode afgesneden, wat bijdraagt ​​aan een betere beworteling. Als floxen geen tijd hebben om wortel te schieten voor de kou, zullen ze in de winter sterven.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-12


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-13


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-14

reproduktie

Er zijn verschillende manieren om vaste phlox te kweken:

  • zaden;
  • Stam-, blad- en wortelstekken;
  • deling;
  • Gelaagdheid.

Telen vanuit zaad wordt meestal gebruikt voor kruipende soorten. Dichte donkergroene zaden worden in de herfst geoogst voordat de zaaddozen worden geopend en gepeld. Daarna worden ze gezaaid in de voorbereide grond, op een afstand van 5 cm gelegd en bestrooid met een laag aarde. Nadat de sneeuw smelt, beginnen de zaden te ontkiemen. Versterkte scheuten kunnen worden geplant.

Een veel voorkomende en effectieve manier is enten. Scheuten van 5 tot 15 cm worden gescheiden, samen met een deel van de wortelstok, geplaatst in een vochtige grond en achtergelaten in een kas. Drie weken lang stal door in een warme verduisterde kamer om wortel te schieten.

Een van de gemakkelijkste manieren van reproductie is deling. Op deze manier wordt de populaire soort vaak gepropageerd - priemvormige phlox. Hiervoor wordt een struik opgegraven en verdeeld in delen die in verschillende putten worden geplant, waarbij de wortels zorgvuldig in de grond worden ondergedompeld.

De priemvormige flox kan worden vermeerderd door middel van gelaagdheid. Om dit te doen, buigen de stengels zich naar de grond. Nadat de plant ottsvetet stengel fix en turf schoffel. Tegen de herfst wordt de gekiemde scheut een volwaardige bloem die kan worden getransplanteerd.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-16


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-17

Voorbereiding op de winter

Met het aanbreken van de herfst is het tijd voor tuinders om zich voor te bereiden op de komst van rijp. Onder de vaste phlox zijn er vele variëteiten die niet bang zijn voor lange winters. In zones onderverdeelde variëteiten worden als de meest resistente beschouwd, maar buitenlandse selectiesoorten zullen niet kunnen overleven zonder aanvullende isolatie.

Sommige tuinders in de warme herfstdagen houden zich bezig met het graven van struiken. Vervolgens worden de planten verpakt in emmers, potten of dozen en overgebracht naar de kelder, waar ze tijd door moeten brengen tot de lente. Dit proces rechtvaardigt zichzelf niet vanwege de buitensporige complexiteit en complexiteit. Deze optie moet worden gebruikt in het geval dat de zaden geen tijd hadden om te rijpen voordat de vorst arriveerde.

Floxen kunnen de winter veilig in de tuin doorbrengen als ze van tevoren zijn voorbereid. Dit gebeurt als volgt:

  • Van half oktober tot begin november wordt het bodemgedeelte van de struiken afgesneden. Sommige tuinders laten hennep (10-15 cm hoog) achter, anderen snijden de bloem bijna gelijk met de grond. In het eerste geval is het mogelijk om de vernieuwing van de nieren te beschermen (ze geven nieuwe scheuten), maar het risico bestaat dat de stronken overwinteren met ziektes op de stronken. In de tweede variant is het onmogelijk.
  • Het is noodzakelijk om de grond en de basis van de plant preventief te behandelen. Vooral als phloxes onderhevig waren aan schimmel- of virusziekten.
  • Na 10 dagen wordt de plantplaats gemouderd met veen, tuingrond of een laag mest en humus. Bedek zorgvuldig de stekken die dit jaar werden geplant.

Voordat de opkomst van scheuten heuvel moet worden verwijderd uit de struik, waterpas glijbanen.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-18


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-19


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-20

Ziekten en plagen

Ziekten kunnen zich niet alleen voordoen bij planten die slecht worden verzorgd, maar met slechte verzorging en op de verkeerde plantlocatie komen ziekten veel vaker voor. En zonder tijdige behandeling zullen de heldere en geurige "inwoners" van de bloembedden snel in gedroogde bloemen veranderen.

De meest voorkomende ziekte die Phlox plagen is echte meeldauw. Deze ziekte begint de stengels en bladeren van de plant te infecteren eind juli - augustus. Het aantrekkelijke uiterlijk van phloxen gaat snel achteruit: het oppervlak van de bloem wordt geleidelijk bedekt met witte bloei. Eerst verschijnt de schimmel op de onderste bladeren. Dan verschijnen spinnenwebben op de stelen en de bovenste bladeren. Na verloop van tijd vordert de ziekte en de bladeren die zijn aangetast door de schimmel krullen en drogen. Dus een overblijvende plant verzwakt en kan sterven.

Behandeling van vaste phlox moet onmiddellijk worden gestart, zodra u de eerste tekenen van de ziekte opmerkt. Verwijdering van de aangetaste bladeren helpt slechts ten dele, zal de meelachtige dauw spoedig verschijnen op de naburige bladeren. De hoofdbehandeling is de behandeling van het plantoppervlak met een oplossing van soda en zeep (verdun 2 theelepels frisdrank en 40 g zeep in 10 liter water). Het is mogelijk om zich te ontdoen van de ziekte alleen met behulp van regelmatige (een keer in 7-10 dagen) spuiten met deze oplossing.


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-21


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-22


mnogoletnie-floksi-v-sadu-krasivo-i-prosto-23-foto-23

Ongedierte veroorzaakt ook schade aan deze kleurrijke bloemen: draadbogen, oorwormen en nematoden. De draadworm beschadigt het wortelsysteem van phlox, waardoor planten niet alleen aan verschillende ziekten lijden, maar ook sterven. Ontdoen van deze schadelijke plaag helpt plakjes aardappelen en wortels. Ze moeten begraven worden in een bloembed tot een diepte van 10 cm. Eens in de 5 dagen wordt het lokaas opgegraven en vernietigd samen met de draadwormen die binnen zijn gekomen. Oorwormen lokken ziektes van de bladeren uit en bederven de knoppen. Verwijder ze met preparaten op basis van diazinon. En je kunt aaltjes bestrijden door goudsbloem, goudsbloem of Oost-Indische kers naast phlox te planten.

Om niet veel tijd te besteden aan de behandeling van planten, moeten ze periodiek zorgvuldig worden onderzocht. Tijdige detectie van ziekte is noodzakelijk, let speciaal op nieuw verworven zaailingen. Als de scheuten gebogen zijn, zijn ze hoogstwaarschijnlijk gevoelig voor ziekte. Jonge struiken behandelen is niet de moeite waard, ze moeten worden vernietigd om geen gezonde planten te infecteren.

Phlox - mooie en niet erg veeleisende planten. Fokkers brachten een enorme variëteit aan variëteiten van verschillende kleuren. Deze variëteit maakt het eenvoudig om een ​​unieke landschapssamenstelling in uw tuin te creëren.

Pin
Send
Share
Send
Send