Thuis en stijl

Gipswanden op de bakens: de voordelen en de hoofdfasen

Pin
Send
Share
Send
Send


Het is geen geheim dat de perfecte reparatie begint met vlakke wanden. Dergelijke muren zijn gemakkelijk te schilderen, wit te maken, bedekken met behang en stof. Een ruimte met gelijkmatige wanden lijkt groter, groter, vrijer en soms zelfs lichter.

Als het vroeger weken duurde om de muren waterpas te maken en speciale vaardigheden nodig waren, dan kan tegenwoordig bijna iedereen deze procedure uitvoeren. Genoeg om moderne bouwgereedschappen en materialen op voorraad te houden, evenals een grote mate van geduld.


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-2

Uitlijning van de muren: types

Tot op heden zijn er twee van de meest bekende manieren om een ​​glad oppervlak te geven aan horizontale en verticale vlakken: droog en nat. De droge methode omvat het gebruik van gipsplaten. Dus de wanden zijn genaaid in duurzame en soepele gipsplaatstructuren die onmiddellijk kunnen worden bedekt met decoratieve afwerking. Ongetwijfeld is deze methode economisch winstgevender, maar ook minder aantrekkelijk voor het behoud van het gebied. In sommige oude huizen "vreten" gipsplaatmuren op tot 10 cm ruimte.

Natte werken worden uitgevoerd met speciale gips of cementmortels, die op de wanden worden aangebracht en na droging een vlak oppervlak creëren. De oplossing kan worden voorbereid (gekocht bij een ijzerhandel) of ter plekke worden voorbereid (het is belangrijk om de juiste verhoudingen te behouden).

Voordat u leert muren met een natte methode te pleisteren, is het belangrijk om te gaan met bouwmaterialen die nuttig voor u zullen zijn in het proces. Afhankelijk van het materiaal waaruit de bakens zijn gemaakt, zijn er bijvoorbeeld drie hoofdtypen:

 • houten bakens - vandaag bijna nooit gebruikt, maar hebben de laagste kosten en herbruikbaarheid;
 • metalen profielen zijn het populairst in de moderne bouw, maar ze hebben een aantal nadelen: ze roesten zelfs van minimale schade, het is onmogelijk om het twee keer te gebruiken;
 • plastic opties - gemaakt van het meest duurzame plastic en hebben een hoge prijs.

De gemiddelde lengte van de bakens is 3 meter en de breedte is 6-10 millimeter. Het aantal gebruikte profielen is gebaseerd op het oppervlak van het gepleisterde oppervlak.


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-5


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-6

Rassen van gips

Naast het selecteren van de vereiste bakenprofielen, moet u ook letten op de samenstelling van de mortel die u op de wanden wilt aanbrengen. Er zijn de volgende variëteiten:

 • kalkmortel is geschikt voor droge en warme ruimtes, heeft een lange levensduur;
 • Gips - beschouwd als de meest milieuvriendelijke samenstelling, droogt snel, verdraagt ​​temperatuurdalingen en blootstelling aan hoge vochtigheid, is eenvoudig aan te brengen;
 • Cementmortel wordt meestal gebruikt als een solide basis voor de volgende laag afwerking, het wordt gekenmerkt door een hoge slijtvastheid.

Elk van deze opties heeft zijn fans en zijn omstandigheden waarin het de beste kwaliteiten laat zien. Vaak hangt de keuze van de mortel af van het materiaal van de muur zelf, waarop het de bedoeling is om gips toe te passen.

Na het bekijken van de mogelijke opties voor bouwmaterialen, moet u beslissen welke keuze nodig is. Om dit te doen, moet u de samenstelling van de muur aanwijzen waarop u een laag pleister wilt aanbrengen. Afhankelijk van het materiaal waaruit uw wanden zijn gemaakt, wordt de benodigde oplossing geselecteerd.

Als u te maken heeft met het afwerken van betonnen muren, is het beter om te kiezen voor cementmortel. Gipswanden van cementmortel brengen niet alleen het oppervlak waterpas, maar maken de egalisatiecoating ook de meest duurzame.

Voor bakstenen muren is elk type mortel geschikt, maar er moet worden opgemerkt dat dit oppervlak een grote laag pleister nodig heeft. Het zal optimaal zijn om de cementsamenstelling in combinatie met zand te gebruiken.


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-9


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-10

Houten wanden worden altijd alleen gepleisterd met een gaas van versterkt staal. Het rooster fungeert als een verbindingselement, creëert een sterk frame en laat geen gips afvallen. De wanden van hout zijn meestal bedekt met klei of gipspleister, de beste optie is om een ​​gipsen kalkmengsel te gebruiken.

Strikt genomen omvat de technologie van gipswanden op bakens drie hoofdfasen, waarvan de correcte observatie het in een korte tijd mogelijk maakt om het gewenste resultaat te bereiken:

 1. Wand voorbereiding;
 2. Installatie van bakens;
 3. Eigenlijk de toepassing van gips.

Als u zich aangetrokken voelt tot het pleisteren van de muren met uw eigen handen, en u wilt zowel deze taak als professionals het hoofd bieden, kunt u door het volgen van de beschreven stappen geld en moeite besparen, en het resultaat zal niet lang duren.


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi.jpeg">


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-12

Wandvoorbereiding

De eerste en belangrijkste fase in het proces van pleisteren van oppervlakken. Afhankelijk van de toestand van de basis, zal het verdere lot van het afgevlakte oppervlak worden bepaald. Dat is de reden waarom de voorbereiding van de muren de volgende acties vereist:

 1. Markeer de staat van de muur visueel, markeer de onregelmatigheden, indien nodig - gebruik het niveau;
 2. Markeer de bevestigingspunten van bakens - op een afstand van 30 cm tot de hoeken en hellingen. Verdeel de rest van de muur in gelijke delen en markeer ook armaturen. Om de horizontale as van de steun te bepalen, trekt u zich terug van het plafond en de vloer 18-20 cm;
 3. De muren geprimed. De primer zorgt voor een betere hechting op de mortel en elimineert overbodig afval.

Nadat de muren klaar zijn, kunt u direct doorgaan met het plaatsen van bakens.


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-13


shtukaturka-sten-po-mayakam-preimushestva-i-osnovnie-etapi-14

Installatie van bakens

Er zijn twee soorten bevestiging van constructiebakens aan het oppervlak van de muur: voor mortel of voor bevestigingsmiddelen.

Als u besluit om profielen op de oplossing te plaatsen, hebt u een compositie met een hoog cementgehalte nodig. Het voorbereide mengsel moet op de kruising van de aangegeven horizontale en verticale assen op de muur worden gegooid, maar zodanig dat de laagdikte de dikte van de vuurtoren niet overschrijdt. Bevestig vervolgens het baken en duw het krachtig in de oplossing. Je kunt de basis versterken met behulp van de regel en deze gebruiken aan de zijkanten van het profiel.

De doordachte technologie van gipswanden met behulp van bakens laat praktisch geen vragen, hoe je zelfs hoeken kunt maken. De binnenhoek kan worden gevormd met behulp van een hoekige spatel of een pijp, die door de bakens wordt gevoerd. Blinde hoeken worden meestal genivelleerd met een houten lat die op de bakens wordt aangebracht.

Nu je weet hoe je de muren met je eigen krachten op een plat oppervlak moet pleisteren, moet je duidelijk maken dat er ook een gemechaniseerde methode voor het aanbrengen van gips is. Dit type afwerking wordt meestal uitgevoerd door specialisten van een bouwbedrijf en wordt het meest gebruikt in grote industriële en openbare gebouwen. Natuurlijk zal de laag gips die op deze manier wordt aangebracht, verschillen van de door de mens gemaakte ideale gladheid, maar deze zal ook dunner zijn, wat niet anders kan dan de prestaties van de coating beïnvloeden, ondanks de duidelijke voordelen van de methode.

Bekijk de video: Identiteitsdenken: Coen de Jong en Gabriël van den Brink (Juli- 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send