Thuis en stijl

Weathervane op het dak: functionele kwaliteiten en symboliek (22 foto's)

Pin
Send
Share
Send
Send


Weathervane - een meteorologisch apparaat dat op het dak wordt geïnstalleerd om de richting en sterkte van de wind te bepalen. Aanvankelijk kreeg het functionele attribuut, dat van de ene naar de andere zijde draait, uiteindelijk een heldere decoratieve kleur, die de daken van huizen sierde.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-2

Oude attribuut op het dak van moderne gebouwen

Sinds de oudheid werd de windwijzer op het dak geïnstalleerd als een talisman. Hij moest sparen van boze geesten, om een ​​beschermende barrière rond het klooster te vormen. Het mooie roterende element gaf het huis een vleugje exclusiviteit en benadrukte zelfs de eenvoudigste constructie van een gemeenschappelijke lijn.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-5


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-6

Er wordt aangenomen dat dergelijke elementen voor het eerst verschenen op de daken van de huizen van de havendorpen. Aanvankelijk werden ijzeren vlaggen met een zekere symboliek op de masten van schepen geplaatst en vervolgens gemigreerd naar de huizen van stadsbewoners, evenals de daken van administratieve gebouwen.

Mooie vin, in staat om te roteren, heeft een extreem eenvoudig mechanisme. De plaat (flyugarka), die onder invloed van de kracht van de wind draait, en aldus de snelheid en richting aangeeft, bestaat uit de volgende elementen:

  • Een metalen staaf die stevig is bevestigd aan het dak, schoorsteen of andere ondersteunende platforms;
  • Plaat-index, gepresenteerd in de vorm van een plat figuur;
  • Windroos (index van windstreken), waarmee u visueel de richting van de wind kunt bepalen.

Standaard bouwafmetingen zijn 400x770-800x1200 mm. De parameters zijn echter slechts indicatief. Vandaag kunt u kiezen voor het eindproduct van de meest bizarre vormen en maten, en de meester vinden die klaar staat om een ​​windwijzer op het dak van het huis te maken volgens een individuele tekening.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-9


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-10

Belangrijkste soorten windwijzers

Functionele kenmerken vooraf bepalen de soortendiversiteit van windwijzers. Er zijn 4 hoofdtypen vergelijkbare apparaten voor rooftops:

  • Meteorologische windwijzer op de schoorsteen of het dak. Het is een vrij complex apparaat met hoge precisie en een uitgebalanceerd werkingsmechanisme. Een typische vertegenwoordiger is de anemorumbometer, die wordt gebruikt door meteorologische stations.
  • Weathervane Wilde (wind). Deze apparaten worden gebruikt om de kracht en richting van de wind te bepalen. De mate van complexiteit van het ontwerp hangt af van hoe nauwkeurig de resultaten moeten zijn. Een bijzonder detail is de verticale plaat. Het kan worden vervangen door een apparaat met bladen.
  • Schoep met een propeller wordt vaak gebruikt als een soort vogelverdelger.
  • Schoorsteen apparaten. Installeert een windvaan op de schoorsteen voor het geval u de schoorsteen tegen blazende lucht moet beschermen. Bij sterke wind gaan de verbrandingsproducten vrij naar buiten.

Het is de moeite waard om de decoratieve elementen te noemen. De belangrijkste functie van de windwijzer is het decoreren van het dak van het gebouw. Meestal wordt de metalen schoep gemaakt in de vorm van een dier of wordt deze weergegeven met complexe symboliek.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-11


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-12

symboliek

Mensen uit de oudheid geloofden in de mystieke kracht van charmes, en de windwijzer op de pijp of het dak van het huis speelde in de allereerste plaats de rol van de huis-talisman. In feite was de windindicator ook een sieraad met een zekere magische bescherming.

Tegenwoordig zullen velen ook geen goede talisman opgeven, dus als ze een windwijzer kiezen voor de privésector in de stad of om te geven, herinneren ze vaak aan de symbolische lading van dit element.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-14


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-15

Materialen voor productie

De windwijzer kan zelfs met uw eigen handen worden gemaakt met behulp van het meest primitieve beschikbare materiaal: hout, multiplex, kunststof. Traditioneel wordt metaal gebruikt om producten te maken met de langst mogelijke levensduur.

Staal, metaal en koperen lamellen kunnen worden gecoat met een verscheidenheid aan corrosiewerende verbindingen die het product beschermen tegen ultraviolette straling en vocht. Elke master gebruikt het werk van een dergelijke bescherming. Bij het maken van uw eigen decor wordt het ook aangeraden om anti-corrosiemiddelen te gebruiken. Na een hoogwaardige verwerking ziet de schoorsteenveger er bovendien nog beter uit.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-16


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto.png">

Ideeën voor het maken van een windwijzer doe-het-zelf

De gemakkelijkste manier om zelf het dak van het huis te versieren, is plaatwerk voor verwerking in te nemen. Met behulp van een speciale schaar is het vrij eenvoudig om absoluut een figuur of symbool te knippen. De snelheid van het werk is afhankelijk van de vaardigheden en basisvaardigheden. Voordat u aan het werk gaat, is het beter om na te denken over het concept en de stijl, en ook om een ​​tekening te maken op basis waarvan de rookvin zal worden gemaakt.

Voor degenen die een legpuzzel hebben, zal het werken met metaal en vergelijkbare materialen nog eenvoudiger zijn. De hypermoderne lasertechnologie wordt beschouwd als de meest high-tech methode die het mogelijk maakt echte meesterwerken te creëren. Deze methode is echter ook de duurste in termen van het beleggen van geld.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-17


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-18

Werken met hout

Een windwijzer gemaakt van hout ziet er erg gezellig en mooi uit, maar het stelt teleur met een te korte bedrijfsperiode. Natuurlijk kan het product ook worden behandeld met speciale beschermende samenstellingen, maar ze zullen het probleem een ​​tijdje oplossen.

De houten windwijzer staat altijd onder invloed van neerslag, plotselinge veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Geen enkele houtsoort kan dergelijke belastingen lange tijd weerstaan. Als er echter stukken triplex in het huis liggen, kunnen ze worden gebruikt voor huisambachten, waarbij van tijd tot tijd het ontwerp van het dak van het huis wordt bijgewerkt.


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-19


flyuger-na-krishu-funkcionalnie-kachestva-i-simvolika-22-foto-20

Vaak worden multiplex en andere houtsoorten, die gemakkelijk te verwerken zijn, als geïmproviseerd materiaal gebruikt om kinderen te onderwijzen. Het is mogelijk om samen verschillende figuren te maken, waarvoor rotatie karakteristiek zal zijn. Ze zijn geverfd, gevernist en op de schoorsteen geplaatst.

Zulke ambachten kunnen een goede familietraditie worden: om elk jaar nieuwe creaties te maken en deze te versieren met een huis. Vergeet bovendien de symboliek van de windwijzer niet. Een roterend figuur kan elke keer een nieuwe levensfase personifiëren en iets goeds oproepen in het huis dat speciaal op dit specifieke moment nodig is.

Pin
Send
Share
Send
Send